De draden van de mannetjes spinnen als metafoor voor je gedachten.

okt 2, 2023

Zo voorkom je een herfst blues 

Herfstgedachten: Zwevend als Spinnendraden

De herfst is een betoverend seizoen. Terwijl de bladeren langzaam verkleuren en de temperaturen dalen, verandert het landschap om ons heen in een schilderachtig tafereel. Maar er is nog iets anders dat deze tijd van het jaar zo bijzonder maakt: de zwevende spinnendraden die als kunstwerken door de lucht dansen. Het is een poëtische herinnering aan de vindingrijkheid van de natuur, en het dient ook als een treffende metafoor voor onze gedachten tijdens dit seizoen.

In de herfst lijken de spinnendraden plotseling overal te zijn. Ze zweven in de lucht, gedragen door zachte herfstwinden, als delicate draden die de wereld met elkaar verbinden. Deze fijne vezels zijn het werk van spinnenmannetjes die ze gebruiken om op zoek te gaan naar spinnenvrouwtjes. Het is een opmerkelijke strategie om de liefde te vinden, maar het herinnert ons er ook aan hoe onze gedachten soms alle kanten op kunnen zweven, op zoek naar inspiratie, creativiteit en nieuwe ideeën.

De herfst is traditioneel geassocieerd met het Vata-seizoen volgens de Ayurvedische leer, die het jaar verdeelt in drie seizoenen: Vata, Pitta en Kapha. Vata wordt gekenmerkt door lichtheid, beweging en verandering, en dit seizoen weerspiegelt vaak onze gedachten en gemoedstoestand. Het is een tijd waarin onze geest de neiging heeft om te zweven, net als die spinnendraden in de lucht. Maar in plaats van dit als een afleiding te zien, kunnen we het benutten als een kans voor groei en creativiteit.

Net zoals de spinnenmannetjes hun draden gebruiken om nieuwe verbindingen te maken, kunnen wij onze zwevende gedachten inzetten om nieuwe inzichten te verwerven en frisse perspectieven te ontdekken. Hier zijn enkele manieren waarop we dit kunnen doen:

 1. Reflectie: Neem de tijd om te mediteren of dagboek te schrijven. Laat je gedachten vrij stromen en merk op welke ideeën en inzichten naar boven komen drijven.

 2. Verkenning: Laat je inspireren door de veranderende natuur om je heen. Maak wandelingen in het bos, geniet van de kleuren van de herfstbladeren en laat je gedachten de vrije loop.

 3. Creativiteit: Pak een creatief project op, zoals schilderen, schrijven of muziek maken. Laat je gedachten de ruimte om te experimenteren en nieuwe wegen te verkennen.

 4. Samenwerking: Net zoals spinnen hun draden verbinden, kunnen we onze ideeën delen en samenwerken met anderen. Werk samen aan projecten en brainstorm met collega’s of vrienden.

Terwijl de herfst zich ontvouwt en de spinnendraden door de lucht zweven, kunnen we ons laten inspireren door de natuurlijke schoonheid en de metafoor die het biedt voor onze eigen gedachten. Laat deze tijd van het jaar een herinnering zijn dat, net zoals spinnen hun draden weven om nieuwe kansen te creëren, wij onze zwevende gedachten kunnen benutten om vruchtbaarheid en groei in ons leven te brengen. Dus, ga op zoek naar die creatieve vonk die in de herfstlucht zweeft en laat je gedachten vrijelijk dansen, net als de spinnendraden in de wind.

“Terwijl de schaduwen langer worden en de dagen zich terugtrekken in kortere uren, betreedt de herfst het podium met een delicate dans van verandering.

In deze betoverende tijd van het jaar voelen onze gedachten soms als wervelende herfstbladeren, en andere momenten als serene meren, diep en tevreden.

Laten we samen in onze yinyogales aandacht schenken aan deze innerlijke herfst, waarin we de rustige vrede en de speelse storm van ons innerlijk verkennen.”

Meditatie

De Zwevende Gedachten in de Herfst

 1. Begin met in een comfortabele houding te zitten of te liggen, en sluit je ogen. Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond, ontspannend en kalmerend.

 2. Visualiseer jezelf temidden van een serene herfstlandschap. Stel je voor hoe de bomen hun bladeren loslaten en hoe de spinnendraadjes zachtjes door de wind worden gedragen.

 3. Adem rustig in en uit terwijl je je voorstelt dat je gedachten net als die zwevende spinnendraadjes zijn. Ze zweven zachtjes in de lucht, vrij en ongebonden.

 4. Breng je aandacht naar je ademhaling. Adem diep in en voel hoe je longen zich vullen met frisse lucht. Adem langzaam uit en laat los. Laat je gedachten mee zweven op de wind van je ademhaling.

 5. Nu, terwijl je in deze meditatieve staat bent, herhaal de volgende affirmaties in je gedachten:

  • “Mijn gedachten zijn als herfstbladeren die loslaten en zweven.”
  • “Ik laat mijn gedachten vrij stromen, zonder oordeel.”
  • “In de herfst van mijn geest, vind ik vruchtbare grond voor creativiteit.”
  • “Ik koester de ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten.”
  • “Mijn gedachten zijn als spinnendraadjes die me leiden naar nieuwe verbindingen.”
 6. Blijf enkele minuten in deze staat van meditatie en herhaal de affirmaties in stilte terwijl je je gedachten vrij laat zweven, net als de spinnendraadjes in de herfstwind.

 7. Wanneer je klaar bent, keer rustig terug naar je normale bewustzijn. Open je ogen en voel de rust en helderheid in je geest.

Deze meditatie en affirmaties kunnen helpen om de herfstenergie in jezelf te omarmen, je gedachten te laten stromen en een gevoel van vruchtbaarheid en creativiteit te bevorderen. 

Paardenbloem, kruid of onkruid?

Paardenbloem, kruid of onkruid?

De paardenbloem is een kruidachtige plant met gele bloemen die rijk is aan vitamines en mineralen. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het stimuleren van de spijsvertering en ontgifting van ons lichaam. Daarnaast kan het gebruikt worden om heerlijke en gezonde gerechten, thee, honing, maceraat en massageolie te maken. De paardenbloem verdient meer aandacht en erkenning voor zijn geneeskrachtige eigenschappen en veelzijdige toepassingen.

Lees meer

Maretak

Massage en yoga online