De Maretak – Viscum Album

Een geweldige plant/struik, die pas tevoorschijn komt als de bomen hun bladeren verliezen.

In de herfst dus, misschien dat ik mij daarom zo verbonden voel met deze prachtige plant.

Een moonsister, eigenzinnig, en voelt zich thuis in Frankrijk….

Midwinter

Een periode om tot rust te komen.

Even niets, tijd voor Yin, coconnen en zelf liefde.

De Maretak lijkt onafhankelijk te zijn van de aarde, tijd en ruimte.

De Maretak valt op omdat hij zich totaal anders gedraagt dan andere planten.

Het zaad kan bijvoorbeeld alleen ontkiemen in het licht en de worteltjes groeien in tegenstelling tot andere planten eerst omhoog.

De plant groeit als een bol. Zonder voorkeur voor boven of onder. De blaadjes kennen geen verschil tussen onder- en bovenkant. Dat is uniek in de plantenwereld omdat andere planten vanuit de aarde naar de zon groeien met de wortel naar het middelpunt van de aarde..

De Maretak kan zelfs niet eens op de aarde groeien. De plant kan alleen in een andere boom groeien waar hij water en voedingsstoffen uit opneemt.

Ook opvallend is de relatie van de Maretak met de zon en de maan. Deze mysterieuze plant beweegt mee met de maan inplaats van met de zon.

De plant groeit niet in de zomer, dan rust ze. In februari bloeit de plant en de bessen rijpen in december.

Geen wonder dat de plant al eeuwenlang de aandacht heeft weten  te trekken.

Men ging er vroeger vanuit dat de natuur de mens signalen gaf. De mens die goed keek, zou kunnen zien wat het doel van de plant op aarde was. Omdat de Maretak zo anders groeit dan andere planten, werd de plant vergeleken met een eigenwijze tumor en daarom werd het kruid ook voor tumoren gebruikt. Er moeten goede resultaten mee behaald zijn, want in oude kruidenboeken wordt het kruid geroemd om zijn werking op zwellingen en tumoren.

Het is gebleken dat kankerpatiënten vrijwel altijd een sterk verminderde afweer hebben. Het is dus van groot belang dat niet alleen de ontspoorde cellen worden vernietigd, maar ook dat het regelsysteem van het lichaam weer optimaal gaat functioneren.

De Maretak bevat diverse inhoudsstoffen die de weerstand verhogen en meer energie geven.

De antroposofische geneeskunde maakt nog steeds gebruik van de Maretak. En ook kennen veel homeopaten de werking van dit natuurlijke geneesmiddel.

 

Eigenzinnige Maretak

De plant wordt dus al eeuwenlang omhuld door mysteries en rituelen. Het is een plant die werd gezien als symbool voor het eeuwige leven.

Tijdens de Kerstdagen wordt de Maretak als versiering opgehangen om geluk en vruchtbaarheid aan te trekken. Het gebruik is dat iemand die eronder staat gekust mag worden.

Druïden:

De Romeinse schrijver Plinius (23-79 n Chr.) heeft uitgebreid geschreven over de ceremonie van de Gallische volkeren waarbij de verering van de Galliërs zich steeds richtte op de Maretak die op eiken groeien. De onfeilbare Druïden-uitspraak besliste dat de maretak als een heilige godengave aan de mens werd geschonken tot zijn geluk en voorspoed.

Wanneer een priester een Maretak op een eik ontdekte, riep hij al de Druïden in de omgeving bij elkaar. De Druïden verwisselden hun kleding voor witte gewaden.

Priesters spreidden witte lakens uit onder de boom en langzaam bracht men een wagen naar voren, die bespannen was met twee blanke stieren, hun hoornen versierd met bloemen, die nog nooit in het juk waren geweest.

Alle verzamelde priesters, mannen en vrouwen vielen op hun knieën voor de heilige eik. De opperpriester steeg naar boven om met een gouden sikkel de gave des hemels af te snijden.

Voorzichtig werd daarna de hele bos met een witte doek omwikkeld zodat de zachtgroene blaadjes en de matte doorschijnende besjes niet door de aarde besmeurd zouden raken. Vervolgens werden de stieren geofferd en nadat de menigte lang tot de goden had gebeden ontving iedere aanwezige een takje.

In de strips van Astrix en Obelix gebruikt de druïde Panoramix maretak als onderdeel van zijn geheime toverdrank voor onoverwinnelijkheid. Het gaat hier om de ‘s winters bladloze Loranthus europaeus, die op eiken groeit.

Persephone, Griekse mythologie:

Veel mythes, zo komen we de maretak tegen in de toverstaf van de Griekse godin Persephone, het stelde haar in staat om al het kwaad ter wereld te bezweren, het is dan ook niet zo verwonderlijk dat in de Middeleeuwse toverboeken de maretak aangeprezen werd als duivelbanner.

Tegenwoordig wordt Maretak gebruikt bij:

Hoge bloeddruk overgangsklachten en klachten die daarmee verband houden, preventie van aderverkalking, hart- en vaatziekten, slechte bloedsomloop, duizeligheid, winterhanden en voeten, migraine, nerveuze hartklachten, artrose, afremmen van kanker, HIV-seropositiviteit.

Nederlandse namen:

Boomgras, Boomkruid, Duivelsgras, Duivelsnest, Hamschel, Hamspoen, Heksenbezem, Heksennest, Mistletoe, Priemst, Kertserhout, Maretak, Marrentacken, Mistel, Moertacken, Lijmkruid, Raamsch, Viscus, Slangentong, Vogellijm.

Vindplaats:

De Maretak komt voor in Europa (behalve in het noorden), Noord-West Afrika West- en Centraal Azië. De maretak groeit ook hier in de Haute Saone  op ons terrein, onder andere op een stokoude appelboom.

De maretak komt in geheel Nederland en in het oosten van België voor. In Zuid-Limburg is de soort vrij algemeen, wat niet geldt voor de rest van Nederland. Om die reden wordt soms verondersteld dat maretak ten noorden van Zuid-Limburg niet zou voorkomen, maar dat is dus onjuist.

In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd.

De maretak heeft een lange geschiedenis van legendes en mythen die verschillen van land tot land.

Hij komt vooral voor op fruitbomen, meidoorns, linden, wilgen en populieren. De eik is een van de bomen die zich meestal met succes tegen de maretak weert.

Vogels zorgen voor de verspreiding van de plant, vooral door merels en lijsters. Ze eten de vruchten en laten met hun uitwerpselen op de takken de zaden achter. De zaadjes blijven ook op de takken als de vogels de kleverige bessen hebben gegeten en de kleverige bessen aan hun snavel blijven hangen, ze wrijven dan met hun snavel tegen de takken waarop de zaden blijven plakken.

Deze ontkiemen en vormen een zuigwortel die door de bast heendringt en zich in het levende weefsel sterk vertakt, tot in het hout.

Maretak online massage

Belangrijkste inhoudsstoffen:

Amines, aminozuren, polypeptiden, tanninen, flavonoïden, Lectinen, fenylpropaanderivaten, lignanen, fytosterolen, zure polysachariden.

Oogsten:

Oogst de blaadjes van begin oktober tot half december of in maart en april. In het voorjaar zijn er geen bessen dus hoef je de kleverige bessen niet van de takken te halen. De mannelijke plant heeft sowieso geen bessen.

Opmerking: De bessen van de maretak zijn giftig!

Theerecept van Maria Treben:

Overgiet één theelepel Maretak met een kop koud water, (gebruik geen kokend water) en laat het een nachtje staan. Warm het de volgende dag eventueel op alvorens het te drinken.

Maretak

Massage en yoga online